Sunday, February 24, 2008

Buat Ummi Muna

Hari ini aku dapat mesej daripada orang jauh yang sangat ku kenali. Beliau menghantar perkhabarannya di sana. Sayu hati dan terkejut aku sewaktu melihatkan gambarnya terlantar sakit di hospital. Sesungguhnya, semenjak meninggalkan kampus 3 bulan yang lalu, langsung tiada ku dengar khabarnya. Cuma hari ini beliau menghantarkan perkhabarannya, namun dalam kondisi yang berbeza. Dulu sewaktu mengenalinya, beliau sangat ceria, suka membantu orang, selalu menyelesaikan masalah orang dan selalu membuatkan orang gembira. Gembiranya sangat menyenangkan. Kini beliau tengah sakit dan memerlukan rawatan lanjut di hospital. Apapun, keadaannya hampir pulih. Percayalah, melihatkan wajahnya yang sentiasa ceria dan tersenyum gembira, beliau seorang yang sangat tabah. Itulah ummi Muna. Doaku semoga beliau cepat sembuh dan sentiasa mendapat perlindungan daripada Allah selalu.
Sesungguhnya dugaan itu menghapuskan dosa.


Dari Abdullah r.a katanya:”Aku datang mengunjungi Rasulullah s.a.w ketika beliau sakit, lalu kusentuh baginda seraya berkata:”Ya Rasulullah! Demam anda bertambah teruk.” Jawab baginda,”Memang demamku sama dengan demam dua orang kamu. Kataku pula, “Semoga anda mendapat pahala berganda pula.” Jawab baginda:”Semoga!” Kemudian sabda baginda pula:”Tidak ada seorang muslim yang ditimpa cubaan berupa sakit dan sebagainya melainkan dihapuskan Allah Taala dosa-dosanya, seperti pohon kayu menggugurkan daunnya.”

Sesungguhnya Allah menyayangi ummi. Sebab itu diberiNya ujian supaya ummi sentiasa dekat pada-Nya

Ini puisi yang kirimkan pada ku. Syukron..THERE IS NO WORD AS BEAUTIFUL AS ALLAH.


NO EXAMPLE AS BEAUTIFUL AS RUSULULLAH Sallallahu 'alayhi wa salim.
NO FAITH AS BEAUTIFUL AS ISLAM.
NO RECITATION AS MERACLOUS AS AZAAN.
NO ENCYCLOPEDIA AS PERFECT AS AL QUR'AN.
NO EXERCISE AS PERFECT AS SALAH.
NO DIET AS PERFECT AS FASTING.
NO JOURNEY AS PERFECT AS HAJJ.
LETS REALIZE THAT ISLAM IS EVER BEAUTIFUL AND PERFECT!!!
Beauty is the Qur'anic verses,


Which spell all that we know


In which it's hidden beauty may be unlocked


Unlocked by the searchers,


Who care not of this world.


World perfect book is QURA'AN
Let us:
Learn Islam with ambition,


Observe Islam with sincerity,


Practice Islam with discipline


Spread Islam with truth and kindness
May Allah guide us all and give us the wisdom not only to discern right from wrong but also to follow the right path after having identified it and then keeping on travelling in that same direction till the last day. Ameen

No comments: