Monday, April 18, 2011

Allah Engkau Dekat : Bosan, Jemu Dan Malas Dari Berdoa Serta Lambatnya Pengabulan Doa


Dalam sebuah hadith shahih, Rasulullah SAW bersabda;
'Doa seseorang dari kalian akan dikabulkan selama ia tidak bersikap tergesa-gesa, yakni dia berkata: "Aku telah berdoa, tapi doaku belum juga dikabulkan." '.
(HR Al-Bukhari dan Muslim)


Bertaqwalah kamu kepada Allah SWT untuk tidak bersikap tergesa-gesa dan hendaklah seseorang hamba itu sentiasa terus menerus dalam berdoa dan tidak tergesa-gesa kerana setiap sesuatu itu sudah ditentukan kadar dan waktunya di sisi Allah. Allah mempunyai waktu-waktu yang didalamnya Allah mengabulkan semua permintaan dengan qada' dan qadarNya. Maka jangan sekali-kali kamu terburu-buru kerana boleh jadi pengabulan doamu diakhirat kelak, itulah yang lebih baik bagimu daripada dikabulkan di dunia.

Atau boleh jadi juga Allah memalingkan keburukan daripadamu atau daripada p[encegahan dengan berlipat kali ganda daripada sesuatu yang tidak dianugerahkan atau yang akan dianugerahkan kepadamu dalam doa itu.

Atau boleh jadi Allah hendak menyimpan pahala bagimu atau Dia akan memenuhimu akan tetapi setelah sepuluh atau atau dua puluh tahun kemudian atau dalam kadar waktu tertentu, maka jangan sekali-kali kamu terburu-buru, akan tetapi kamu mesti terus menerus berdoa dan jangan berputus asa, kerana hanya orang-orang kafir sahaja yang berputus asa daripada rahmat Allah. ; )
Sumber : Jagalah Allah, Allah Menjaga Mu.... Karangan: Dr 'Aidh bin Abdullah Al-Qarni

~Sesungguhnya Solatku, Ibadhatku, Hidupku dan Matiku Kerana Allah, Tuhan Seluruh Alam~

No comments: