Wednesday, April 13, 2011

Allah Engkau Dekat : Doa dan Taqdir


Seorang hamba berkat "Bagaimana mungkin saya akan berdoa, sedangkan Allah sudah menentukan untukku?" Kita menjawabnya: "Doa itu tidak pernah bertentangan dengan taqdir. Ketika kamu berdoa, sesungguhnya Allah telah menentukan bagimu bahawa Dia menghindarkan kamu dari sesuatu lantaran kamu berdoa kepadanya. Atau Allah telah menentukan sesuatu ini akan menimpamu, dan maka Allah jualah yang telah menentukan bahawa kamu akan berdoa, sehingga sesuatu iyu akan terhindar daripada kamu. "

Misalnya, allah telah menetukan anak kamu tidak lulus dalam peperiksaan, dan allah mengkehendaki kamu akan berdoa untuknya , sehingga anakmu lulus. Tiba-tiba bagaimana kamu boleh berkata, "Bagaimana mungkin saya akan berdoa agar anakk saya lulus dalam peperiksaan sementara Allah telah menentukannya tidak lulus, maka tidak ada manfaatnya." Maka kita menjawab, "Berdoalah kepada Allah, kerana Allah telah menentukan bahawa kamu akan berdoa untuknya sehingga anakmu lulus."

Rasulullah SAW bersabda:
"Sesungguhnya taqdir dan doa saling bertikai di antara langit dan bumi"
(Al Hakim, Lihat Majma' Az- zawa'id)

Doa hendak memaling taqdir sedangkan taqdir itu ingin mengalahkan doa maka akhirnya Allah mengambil doa sesuai dengan taqdir yang telah ditulisNya.

Maka sudah semestinya kamu berdoa, sekali-kali kamu jangan berputus asa daripada rahmat allah. Perbanyakkanlah berdoa kerana ianya tidak bertentangan dengan taqdir. Bahkan doa akan memalingkan nya dengan taqdir lain dan dengan ketetapan Allah. Atau allah akan melembut atau meringankannya, atau hal itu akan menjadi pahala dan ganjaran kerana usaha kamu berdoa untuk kebaikan.

Allah berfirman mafhumnya;
"... ya Tuhan kami, berikanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami daripada siksa api neraka" (Al-Baqarah:201)Sumber:"Jagalah Allah,Allah Menjagamu" karangan Dr 'Aidh Abdullah Al-Qarni
~Sesungguhnya Solatku, Ibadhatku, Hidupku dan Matiku Kerana Allah, Tuhan Seluruh Alam~

No comments: